Върховният касационен съд оправда петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Решението на магистратите е окончателно, съобщиха от пресслужбата на съда.

Процесът, който влезе за втори път във Върховния съд, е по жалба на близките на Чората, както и по протест от страна на прокуратурата, която не е доволна от постановените присъди. Делото се гледа във върховната инстанция и по жалба на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Ангел Димитров - Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при ареста му рамките на спецоперация „Респект". Акцията бе проведена по оперативна информация, че той разпространява наркотици и склонява момичета към проституция.

От ВКС посочват, че деянието е извършено в хода на полицейска операция по задържане на пострадалия, за когото е имало данни, че е извършил престъпление. Субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл, което е видно от причината за смъртта.

Освен това е установено, че Ангел Димитров страда от редица заболявания - масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и други, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност.

Болестното разширение на сърдечния мускул нерядко е независим предшественик на внезапна сърдечна смърт. Употребата на кокаин благоприятства повтарящи се аритмии, с което се засилват неблагоприятните последици от хроничното, болестно увреждане на сърцето. При лица, употребяващи кокаин може да възникне състояние на свръх възбуда и при екстрени ситуации да се стигне до исхемия и внезапна сърдечна смърт.

Освен това касационните съдии се „опират" и факта, че органите на МВР имат правото да използват белезници, като приведат правонарушителя в позиция „с лице към земята". Служителите на МВР са длъжни да осъществят „постоянен контрол на лицето и обстановката". Следователно полицаите са разполагали с правото да приведат лицето в позиция „легнал на земята с ръце на гърба" в рамките максимално на един час. В случая, операцията по задържането е протекла за около 10 минути, а смърт при асфиксия, съобразно становището на вещите лица, настъпва за около 3-4 минути.

Според съдиите в случая подсъдимите не са предвиждали престъпния резултат, тъй като са провеждали полицейската операция, съобразно правилата за задържане, които правила не биха могли да включват евентуална смърт на задържания.

Факторите, при чието комплексно действие е настъпила смъртта, са извън волята на подсъдимите, а тези фактори, наред с краткото време за евентуална животоспасителна реакция, са се оказали от решаващо значение за настъпване на смъртта. Следователно, касае се за случайно деяние по чл. 15 НК, за което подсъдимите не могат да носят наказателна отговорност, респективно, гражданска отговорност за непозволено увреждане по чл. 45 ЗЗД, посочват още съдиите.

Делото бе връщано няколко пъти на различни инстанции, включително и военно-апелтивният съд потвърди присъдите. Върховният касационен съд обаче отмени намалената вече на 82 години присъда и върна делото на военноапелативните съдии.

Вкрая на миналата година Военно-апелативният съд намали наполовина присъдите на петимата подсъдими. Майор Мирослав Писов е осъден на 9 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски, сержант Янко Граховски и сержант Георги Калинков на по 8 години затвор. Магистратите определиха петимата подсъдими да изтърпят наложените им наказания в затвор от закрит тип.

По време на предишни заседания по делото пред Военно-апелативния съд беше представена поредната експертиза, която излиза с предположението, че Ангел Димитров може да е починал вследствие на задушаване, причинено от позата да задържането, а не от физически удари.

Делото стана известно не само с това, че обвинени в убийство са полицаи, но и с факта, че вътрешното ведомство започна процес едва след обществен натиск и след като се опита да прикрие смъртния случай.