ВКС потвърди 25 г. затвор за Теньо Енчев, убил 19-годишната си приятелка в град Айтос, съобщиха от ВКС. Решението е окончателно.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението от 24 юли 2019 г. на Апелативен съд - Бургас.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото във ВКС е образувано по касационни жалби от подсъдимия Теньо Енчев и неговия защитник. То е срещу решението на Апелативен съд - Бургас, който потвърждава присъдата на Окръжния съд в Бургас.

С тази присъда подсъдимият Енчев е признат за виновен за убийство, извършено по особено мъчителен начин за починалата и с особена жестокост, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив. Това е причината да му бъде наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 25 години.

Енчев е осъден да заплати и 150 000 лв., както и 200 000 лв. на детето на убитата и на нейната майка, които са претърпели неимуществени вреди от смъртта на тяхната близка. Освен кръвнината, той трябва да плати и 3000 лева за непозволеното увреждане.

В мотивите на тричленния състав на ВКС се подчертава, че Енчев е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изписани в обстоятелствената част на обвинителния акт. Няма данни това да не е направено доброволно, без той да разбира естеството на процедурата и последиците от нея.

Прието е, че самопризнанието му се подкрепя от доказателствата по делото, при това законосъобразно.

Върховните съдии подчертават, че фокусът на произнасянето е върху съдържанието на обстоятелствената част на обвинителния акт и отразените в нея съставомерни факти и обстоятелства, които рефлектират върху приложението на материалния закон, както и приетото в тази връзка от решаващите съдилища. Фактите сочат убийство, "извършено по особено мъчителен начин за починалата и с особена жестокост". Всичко това е признато от дееца и той и неговата защита не могат да оспорват доказателствата в тази връзка, обосновават се магистратите.

Според тях убийството не е направено без умисъл. "Цялостното развитие на поведението на Енчев, довеждащо до ескалация на насилието спрямо потърпевшата, както то е описано в обвинителния акт, не дава възможност за никакъв размисъл за присъствие на непредпазлива вина по отношение на настъпилата смърт", категорични са съдиите от ВКС.

Според защитата подсъдимият не искал да убие майката на детето си, а само "да я накаже", защото тя издухвала цигарен дим в лицето на детето.

В мотивите на ВКС пише: "Липсва обаче наличие на подобен сред фактологията по обвинителния инструмент. Тъкмо обратното, в него категорично е отразено, че пострадалата по никакъв начин не е провокирала насилието срещу себе си. И точно това е признато от дееца по реда на чл. 371, т. 2 и сл. от НПК. Да не говорим, че поради конкретната изява на действията на Енчев, претенцията трудно би могла да се осмисля на плоскостта на липсата на умисъл, дори и да бе приет третираният факт".

Припомняме, на 16 юни 2018 г. стана ясно, че 19-годишна жена е пребита до смърт. Арестуван бе бащата на дете й.

27-годишният Теньо Е. беше обвинен, че на 17 юни 2018 година умишлено е умъртвил по особено жесток начин майката на детето си - 19-годишната Ивета Т.

След задържането си мъжът направи пълни самопризнания. Той беше оставен в ареста с мотивите, че може да се укрие или да извърши друго престъпление.