Върховния касационен съд потвърди решението на АСНС Янко Ваташки, по прякор Лудия, да изтърпи 6 години "лишаване от свобода" за изнудване, при опасен рецидив.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че в съучастие с Марин Човалинов са изнудвали друго лице, от което са получили 2000 лв. с цел набавяне на имотна облага.

Деянието е било придружено с причиняване на лека телесна повреда на пострадалия.

9 години затвор за рецидивиста Янко Ваташки-Лудия

9 години затвор за рецидивиста Янко Ваташки-Лудия

Осъден е и приятелят му Марин Човалинов

Първоначалната присъда на Ваташки е 9 години "лишаване от свобода" и "глоба" в размер на 6 000 лв. След което тя е обжалвана пред АСНС.

През 2017 г, присъдата е изменена, като подсъдимият е признат за невинен и оправдан по обвинението да е целял да набави за себе си имотна облага и наложеното му наказание е намалено на 6 години "лишаване от свобода", както и глобата - на 5 000 лв.

В окончателното решение пише, че въззивният съд не е допуснал нарушаване на правото на защита на подсъдимия Ваташки поради неуважаване на доказателствени искания на защитата.

Върховните съдии са категорични, че решаващият съд е обсъдил подробно както обвинителните, така и оправдателните доказателства, като е взел предвид всеки един от тях.

Оплакването за тенденциозност на делото, основана на личността на подсъдимия, не се приема за основателно от съдиите.

Съставът на ВКС смята, че не е налице несправедливост при вече издадените наказание, поради което няма основание за изменението им.

Янко Ваташки-Лудия твърди, че е натопен

Янко Ваташки-Лудия твърди, че е натопен

Пожела да даде обяснения пред спецмагистратите