Магистратите на Върховния касационен съд (ВКС) връщат на Апелативен съд - Варна за ново разглеждане делото за отвличането и убийството на управителя на дружеството "Гранити", станало през 2008 г., съобщиха от ВКС.

От тричленката на ВКС отмениха присъдата от 09 март 2020 г. на Варненския апелативен съд и връщат делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Искането им е да се отстранят всички констатирани нарушения след съвкупен и задълбочен анализ на доказателствата и да се даде убедителен и задълбочен отговор на възраженията на страните. Решението не подлежи на обжалване.

Признаха за невинен подсъдимия за убийството на собственика на "Гранити"

Признаха за невинен подсъдимия за убийството на собственика на "Гранити"

Един от извършителите е оправдан и по второто дело

Делото пред ВКС е образувано по касационен протест, жалби на подсъдимите Стоян К., Станислав М. и Стоян П. и жалба на частните обвинители и граждански ищци. Те се обявяват срещу присъдата на Апелативен съд - Варна, с която подсъдимият Нено С. е признат за невиновен и оправдан изцяло за отвличането и убийството през 2008 г. на Стоян С. - управител на дружеството "Гранити".

Обжалването пред ВКС е и заради решението на Варненския апелативен съд и за подсъдимите Станислав М., Стоян П. и Стоян К. да са извършили деянието в съучастие с Нено С. В останалата част, с която Стоян П., Станислав М. и Стоян К. са признати за виновни, а подсъдимият Галин К. е признат за невиновен и е оправдан изцяло, първоинстанционната присъда на Окръжен съд - Бургас е потвърдена.

Делото за убийството на шефа на "Гранити" от 2008г. беше върнато в съда

Делото за убийството на шефа на "Гранити" от 2008г. беше върнато в съда

Апелативният съд във Варна ще трябва отново да се занимава с отвличане и убийство от преди 11 години

Това е второто касационното производство по делото. На 04 октомври 2019 г. ВКС отмени присъдата от 30 ноември 2018 г. на Апелативния съд във Варна заради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, включително и от категорията на абсолютните.

Мотивите на това решение на ВКС са, че трябва да се отстранят процесуалните недостатъци, допуснати при мотивиране на съдебния акт, които генерално са се отнасяли до няколко категории съществени процесуални нарушения. Те са за начина на формиране на вътрешното убеждение по фактите, липса на мотиви и в частност липса на убедителен и ясен отговор по доводите и възраженията на страните; липса на яснота по фактите и дали те са идентични с тези, възприети от първоинстанционния съд; липса на детайлен, съвкупен и прецизен анализ на доказателствените източници както от гледна точка на тяхната допустимост, така и от гледна точка на изискванията за обосноваване на тяхната достоверност във възприетите от съда части; липса на яснота относно доказателственото значение на отвеждането от подсъдимия Стоян П. на служители на ГДБОП до мястото, където е бил заровен трупът на убития; боравене с предположения относно редица възприети със сигурност или при вероятност фактически положения.

Въззивният съд не е изпълнил значителна част от указанията на ВКС. Друга част от препоръките са само формално разгледани като в съдържателен план доводите му не се отличават с убедителност и задълбоченост, което на собствено основание е довело до сериозни недостатъци в мотивировката, на практика предпоставящи извод за "липса на мотиви" по смисъла на чл. 348, ал. 3, т. 2 от НПК, пишат върховните съдии.

Приетите като несъмнено установени и безспорни фактически положения са резултат от непълен, формален и частичен анализ на доказателствените материали. Игнорирани са сериозни противоречия в доказателствените източници, като част от тях са останали извън обхвата на аналитичното обсъждане, въпреки изричните съображения на страните, а друга част - неубедително и декларативно са приети за несъществени. Освен това, значителна част от фактите са изведени на базата на доказателствени средства, събрани на досъдебното производство, в отклонение на принципите на състезателност, устност и непосредственост. Това изисква съдът внимателно и задълбочено, в детайли да проследи тяхното съответствие както помежду им, така и с останалите доказателствени източници.

Според тричленния състав на ВКС констатираните нередности на предходните съдебни решения не им позволяват да оценят правилността на съдебните актове, с които двама от подсъдимите са изцяло оправдани по предявените им обвинения.

"Производството се развива по обвинителен акт за сложна престъпна дейност, с различни форми на съучастие, което предполага, че изведените в резултат на незаконосъобразна процесуална дейност фактически обстоятелства засягат и оправданите подсъдими. Следователно пороците обуславят необходимост от отмяна на съдебния акт във всичките му части", категорични са върховните съдии.

Припомняме, на 6 март 2008 г. собственикът на известна бургаска фирма за строителни материали Стоян Стоянов беше отвлечен. По информация на областната дирекция на полицията на 6 март в 22.20 часа Стоянов за последно се е обадил на близките си, че се прибира от офиса в къщи. От тогава е в неизвестност. Трупът му е открит след година и половина.

Обвиняеми по процеса за неговото убийство са Станислав Михайлов, който е в неизвестност от пет години, Галин Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров. Според обвинителния акт поръчители са бившият съдия Галин Костов и бившият шеф на Агенцията за държавния вземания във Варна Станислав Михайлов.

Newsbg научи, че във вечерта на изчезването си мъжът е имал среща с турски бизнесмени за изграждането на бетонен възел на територията на Бургас. В момента на похищението той бе вдовец на 35 години, с едно момче на 7 години. Второто му дете се роди няколко месеца след убийството му.