Тричленен състав на върховния касационен съд (ВКС) върна на Апелативния съд във Варна делото за отвличането и убийството на управителя на дружеството "Гранити" Стоян Стоянов.ВКС констатира пороци още при доказателствената дейност на контролирания съд, като са допуснати процесуални нарушения при формиране на изводите, както и няма мотиви на съдебния акт.

"Присъдата следва да бъде отменена изцяло, по отношение на всички подсъдими. Не е възможно да се извърши преценка за правилното приложение на материалния закон при ненадеждна доказателствена основа" - категорични са върховните съдии.

Делото „Гранити” е по скалъпен сценарий, смята обвиненият за убийството на Стоянов

Делото „Гранити” е по скалъпен сценарий, смята обвиненият за убийството на Стоянов

Дали му примамливи обещания

Припомняме, че престъплението бе извършено през 2008 година, когато бургаският бизнесмен изчезна в нощта срещу 6 март. По случая първите арести бяха ивършени няколко месеца по-късно, като нямаше информация да е искан откуп. Трупът на Стоян Стоянов бе открит едва през есента на 2009 година.

Обвиняеми по процеса за неговото убийство са Станислав Михайлов, който е в неизвестност от 2008 година, Галин Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров. Още при първите задържания бе обявено, че един от физическите извършители на убийството също вече не е между живите, а като мотив бе сочен сблъсък на интереси за атрактивен терен. 

В решението, вече отменено от ВКС, варненският съдебен изпълнител Галин Костов, сочен като един от поръчителите на убийството на Стоянов, бе оневинен по всички обвиненияСтоян Петров получи присъда от 20 години "лишаване от свобода" като физически извършител на убийството, същата присъда получи и бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов, сочен като поръчител на деянието. Стоян Колев и Нено Стоянов получиха присъди съответно от по 18 и 17 години "лишаване от свобода" като съучастници в извършването на престъплението.

Отложиха делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

Отложиха делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

Прокурорът, който е запознат с 60-те тома обвинение, си направи отвод

Процесът за убийството тръгна от самото начало изключително трудно, тъй като и няколко прокурора си направиха отвод. Едва на десетата година от делото имаше произнесени присъди от трети път заради сериозни противоречия в Окържен съд - Бургас. 

Обжалването на решението се атакува включително и оправдателната присъда, освен обжалването от страна на Стоян Колев, Стоян Петров и Станислав Михайлов.