Влезе в сила 5-годишната присъда на швейцареца, обвинен от Специализираната прокуратура за тероризъм, съобщиха от съда. Тя не бе обжалвана в законния срок.

В Софийския затвор е швейцарецът Кевин Бахли бе осъден на 24 февруари 2020 г. на 5 г. затвор о обвинение на Специализираната прокуратура. Обвинението бе за тероризъм и незаконно пренасяне в страната на огнестрелни оръжия и боеприпаси, е преведен в Софийсккия затвор за изтърпяване на наказанието си. 

Швейцарецът, задържан с оръжие на границата ни, искал да помага на местните в Идлиб

Швейцарецът, задържан с оръжие на границата ни, искал да помага на местните в Идлиб

Съдът го задържа с мярка постоянен арест

Припомняме, Бахли бе задържан на 12 септември 2018 г. ГКПП "Капитан Андреево" по сигнал на швейцарските власти преди да премине границата с Турция. В автомобила му "Jeep" (с който на 11 септември 2018 г. влиза в страната през ГКПП "Дунав мост 2" край Видин) са намерени и иззети 2 ловни карабини, бойна щурмова пушка, бронежилетка, каска, патрони, брадви, мачете, ножове.

Той е обяснил, че пътува за сирийския град Идлиб с мотив - да оказва хуманитарна помощ на местното население. Разследващите са събрали доказателства за контакти на обвиняемия с ислямисти. Има и огромен брой веществени доказателства, сочещи крайната му цел - да се включи в някоя от бойните групи на "Ислямска държава" в Сирия.

На 25 февруари 2020 г. той бе осъден на 5 г. затвор.

Кевин Бахли бе осъден да плати и 20 000 лева глоба, както и близо 9 700 лв. разноски по делото. В полза на държавата са отнети автомобилът му "Jeep", както и незаконно пренасяните с него оръжия и боеприпаси.