Военноморските сили тържествено откриха учебната 2018 г. година със строй и показни занятия. В пунктовете за базиране Варна и Бургас от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби се проведоха военни ритуали по повод новата учебна година.

Снимка 332850

Източник: БГНЕС

В пункт за базиране Варна строя на военните формирования бе приет от Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев прие строя на военните формирования във Варна.След тържественото издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване военните моряци бяха поздравени от командирът на пункт за базиране Варна капитан І ранг Георги Георгиев и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Депутатът вицеадмирал о.з. Пламен Манушев също пожела успех на военните моряци. Отслужен бе и водосвет за здраве от свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия.

На място можеше да бъдат наблюдавани епизоди от занятия по приемане и предаване на леки товари и поща по траверзен способ, подготовка за бой и поход на военен кораб, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, борба с възникнал на кораба пожар, спасяване на пострадал при пожара човек и транспортирането му до УМБАЛ - Варна с използване на вертолет AS565MB "Пантер" от състава на Военноморските сили.

След тържественото издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас, комодор Мален Чубенков - командир на флотилия бойни и спомагателни кораби - поздрави военните моряци и им благодари за техният труд и самоотверженост.

Снимка 332861

Източник: БГНЕС

Комодор Чубенков изрази увереността си, че и през новата учебна година военните моряци ще продължават да изпълняват своите задължения с присъщият за тях професионализъм.

На тържественото откриване гости и журналисти наблюдаваха техника от състава на формированието за овладяване и преодоляване на последствията от природни бедствия и епизоди по обезвреждане на невзривени боеприпаси и борба с пожар на военен кораб.