До средата на декември Районната прокуратура в Бургас ще внесе обвинителен акт срещу режисьора на филма „Баклава" Алексо Петров, съобщава БНР.

Той стана известен с разпространените в интернет скандални клипове с порнографскo съдържание към филма, в които участват деца от социалния дом в Бургас.

Припомняме, още през януари по случая беше образувано досъдебно производство.

Срещу Петров ще бъде повдигнато обвинение за наемане на работа за малолетни и непълнолетни лица без разрешение от инспекцията по труда.

Две досъдебни производства са образувани по случая с рекламните клипове към филма „Баклава", в които непълнолетни момчета от социалния дом в Бургас се целуват и показват интимни отношения пред камера, а други три деца участват в сцена на насилие.

Според прокурора по делото Андрей Червеняков обявеният за общонационално издирване Алексо Петров по данни на граничните служби е напуснал страната през лятото на 2007 г., като последният му адрес е неизвестен. той ще бъде задочно привлечен като обвиняем.

Разследването е установило, че три държавни институции са дали съгласието си децата от социалният дом да участват във филма. Режисьорът, който се явява и работодател обаче, не е взел разрешение от инспекцията по труда, което по закон се наказва с лишаване от свобода от една година и глоба от 1 000 до 3 000 лв.

Второто производство по случая е за разпространените чрез интернет рекламни клипове към филма.
От Районната прокуратура уточниха, че е назначена нова комплексна експертиза, която трябва да докаже, че кадрите въздействат и се тълкуват като порнографски. Едва след това ще се преценява дали има данни за извършено престъпление.