Поредна вълна на телефонни измами е на път да залее целия Бургаски регион, предупреждават от полицията. Само за последните два дни са измамени четирима души.

Мошениците най-често използват схемата за оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници. При нея възрастният човек получава телефонно обаждане на стационарния или мобилния си телефон от непознат, който му отправя заплахи за нанасяне на телесни повреди и заплахи за живота и здравето му.

След неколкократни подобни обаждания, целящи да стресират пенсионера, той получава позвъняване от втори непознат, който се представя за полицейски служител на ръководна позиция. Непознатият заявява, че е възможно възрастният да е атакуван от телефонни измамници. Затова в района били разположени полицейски служители, които били ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците.

В течение на разговора мнимият полицай заявявал на пенсионера, че без притеснение трябва да даде парите си или ценните си вещи, като го уверява, че след задържането на телефонните измамници, те ще му бъдат върнати лично от полицейския началник. Самият пенсионер пък щял да бъде отличен с награда от министъра на вътрешните работи. В повечето случаи склонявали възрастните хора да хвърлят парите и ценностите през балконите на жилищата си.

Веднага след затваряне на телефона с мнимият полицай, пенсионерът отново получава позвъняване от непознат, който го подмамва с една от класическите схеми за телефонни измами:

- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

-Болен от (свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест) близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

- Настъпила трудова злополука (гръмнал бойлер или друг електроуред) възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари

- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности

- За отпускане на допълнителни пари към пенсията (помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ) друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастният човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”

- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в  големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и други.

Тъй като по време на телефонната измама възрастният човек непрекъснато разговаря по телефона, той няма възможност да се свърже с роднините си, за да им съобщи за проблема.

От полицията обясняват, че е възможно да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон. Това е причината с банковите служители също да се провеждат превантивни срещи за засилване на бдителността им по отношение на възрастни хора, които внезапно изтеглят всичките си пари.

От полицията в Бургас отново призовават гражданите да разговарят с възрастните си роднини и да им обяснят за телефонните измами.

В областта се разпространяват превантивни листовки с най-честите случаи на измами.

С превантивна информационна кампания Областната дирекция на МВР (ОДМВР)-Варна също е решена да бори телефонните измами. Инициативата е подкрепена от всички общини в областта, като в рамките й ще бъдат разпространени специално изготвени брошури. В тях се описват основните рискове, сценарии на измами по телефона и основни съвети, както и стикери, които могат да залепят върху телефона си вкъщи или в близост до него, за да им напомнят за опасностите от измама. Полицейските служители организират поредица от срещи с жители на региона.

Началото на кампанията бе поставено на среща с възрастни граждани от район „Одесос”. В срещата са взели участие началниците на отдел „Охранителна полиция” и на Първо Районно управление комисар Никола Панчев и главен инспектор Атанас Михов. Присъствал е и зам.-кметът на района Атанас Христов, съобщават от полицията.