Хората да бъдат бдителни при употребата на пиротехнически средства. Този призив отправи главен инспектор Емил Ангелов от Контрол на общоопасните средства (КОС) по време на брифинг на МВР. Ангелов и началникът на сектор "Лицензиране и контрол на частната охранителна дейност" Камелия Кукева поставиха акцент върху безопасно боравене с пиротехнически средства, съобщават от пресцентъра на МВР.

Емил Ангелов призова пиротехническите изделия да се купуват само от лицензирани магазини и хората да се съобразяват с дадените им инструкции за ползване. Той подчерта, че употребата на пиротехнически средства изисква внимателно боравене.

МВР и АПИ с мерки за безпроблемно пътуване по празниците
Обновена

МВР и АПИ с мерки за безпроблемно пътуване по празниците

От полицията призоваха шофьорите да не се изнервят

Началникът на сектор КОС обясни, че от началото на месеца се правят проверки на местата, където се продават и съхраняват пиротехнически средства. Следи се и за нерегламентирани продажби.

Ангелов изтъкна, че е забранено да се употребява пиротехника в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, в близост да здравни и учебни заведения, социални заведения, молитвени храмове.

За да се избегнат инциденти, хората в никакъв случай не трябва да взимат изделия с нарушена цялост. Те също не трябва да опитват да ги разглобяват. Важно условие е всеки да прецени правилно на какво място ще се възпламеняват пироизделията.

За да бъде опасен общественият ред от Главна дирекция "Национална полиция" предприемат всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора - търговски центрове, гари, автораги.

Началникът на сектор "Патрулно-постова дейност" главен инспектор Георги Георгиев обясни, че през празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове.

Георгиев апелира към бдителност гражданите и търговците в моловете. Той напомни, че не трябва да опитват да проверяват съмнителни багажи, а незабавно да сигнализират полицията.