Двама водещи италиански лекари ще оперират у нас две деца с тежки заболявания на дебелото черво, които при други условия трябваше да заминат на лечение в чужбина.

Операциите ще бъдат извършени в Клиниката по детска хирургия на Специализираната болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов" на 4 и 5 май.

Едното дете е с най-тежката аномалия на дебелото черво, която се оперира само в няколко големи детски хирургични центъра в Европа и САЩ. За 20 години това е вторият такъв случай в България. Операцията протича в няколко етапа (три или четири), като сега ще бъде извършен основният първи етап.

Другото дете с тежка диагноза - момиченце на 6 години, вече е претърпяло една операция в България, която е неуспешна. Новата операция ще даде възможност то да живее нормално и да се интегрира в обществото.

Водещият оператор е проф. Паоло Додеро, шеф на Клиниката по детска хирургия в Генуа, Италия. Той е специалист по проблемите на дебелото черво и ануса.

Вторият оператор е проф. Джан Батиста Париджи, шеф на Клиниката по детска хирургия в Павия, Италия, един от най-старите университетски градове със световно призната медицинска школа.

Проф. Париджи е секретар на Секцията по детска хирургия към Медицинската организация към Съвета на Европа. През последните години той е организатор на много срещи във връзка с присъединяването на държавите от Източна Европа към Европейския съюз.

Операциите на двете деца ще бъдат извършени съвместно с български лекари. В екипа, който основно се занимава с проблемите на вродените болести на ануса и дебелото черво, влизат доц. Минко Панов, д-р Теодор Пенушлиев и д-р Цвятко Георгиев.

Към операциите се проявява голям интерес от чужбина. Те ще се предават по видеокабел и ще се наблюдават от 20 гости - специалисти по детска хирургия, от Румъния (Букурещ, Крайова, Констанца), Гърция и Македония.

Служебното посещение на двамата италиански лекари у нас се организира от Клиниката по детска хирургия към СБАЛСМ „Пирогов" и Център „Фонд за лечение на деца", който поема и  финансирането.