Българите зад граница трудно получават документ за български произход

Той е необходим за издаване на визи за постоянно пребиваване и за получаване на гражданство. Затова и "Воля" иска министърът на външните работи Екатерина Захариева да даде обяснение по случая на заседанието на ресорната парламентарна комисия идната сряда.

Това обяви председателят на Комисията за политики за българите в чужбина Андон Дончев от ПП "Воля". Дончев уточни, че в Комисията са пристигнали десетки сигнали за неадекватни административни пречки.

МП предложи по-леки условия за българско гражданство

МП предложи по-леки условия за българско гражданство

Промените целят да се ускори процедурата по получаване на гражданство

В момента процесът на подаване на документи за получаване на удостоверение за български граждани е практически блокиран, според Дончев.

Причината е, че не работи сайтът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), през който става записването и получаването на номер и насрочване на дата за подаване на документите. Ако сайтът работи, то това е само в определени часове от деня. 

С нови въпроси дават българско гражданство

С нови въпроси дават българско гражданство

10 нови въпроса за придобиване и 9 за възстановяване на българско гражданство

Препятствия има и пред сънародниците ни в Украйна, стана ясно от думите на Дончев.

От "Воля" очакват министъра на външните работи Екатерина Захариева да даде обяснение по случая на заседанието на ресорната парламентарна комисия идната сряда.

Украинци, руснаци и турци получават най-често българско гражданство

Украинци, руснаци и турци получават най-често българско гражданство

Най-много желаещи за европейско гражданство са мароканците

Припомняме, от правосъдното министерство скъсиха срока за получаване на българско гражданство с година и половина. Преди два месеца от ведомството на Цецка Цачева обявиха, че е предвидено едновременно с подаване на документите за придобиване на българско гражданство да се насрочва и изслушването на кандидата.
Срокът за придобиване на наше гражданство може да бъде намален с година и половина при спазване на всички законови изисквания, уточни тогава правосъдният министър.