ВМРО внася жалба до Върховния административен съд всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, да бъдат обявени за нищожни.

От партията определят днешното решение на Конституционния съд за "достойно и национално отговорно".

"От самото начало беше ясно, че лицето Кирил Петков, гръмко провъзгласил се за продължител на промяната, е излъгал в декларацията, че има само българско гражданство. Това е не само декларация с невярно съдържание и лицето носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс, но това най-вече e грубо погазване на Основния закон на държавата", категорични са войводите и допълват, че така наречените"нови", "честни" и "променящите статуквото" идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин.

Кирил Петков не е бил само български гражданин, когато става министър

Кирил Петков не е бил само български гражданин, когато става министър

Конституционният съд с решение от днес, прието с 11 гласа

Според ВМРО днешното решение на КС повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на Министерския съвет в присъствието и с гласа на Петков.

От партията напомнят, че "вече такива герои сме ги гледали".

"По времето на царя едни юпита се заявиха, че ще сменят системата, но вместо това промениха единствено собственото си финансово състояние. Затвориха ядрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" и си тръгнаха и обрекоха държавата ни на енергийно робство за сметка на високи постове в Брюксел", изтъкват от ВМРО.

Те са категорични, че това трябва да спре.

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Кирил Петков: България загуби частица от своя суверенитет, аз изпълних своя дълг

Моят дълг беше да не стоя безучастно

Според "Има такъв народ" пък решението на КС е "лъч надежда, че сме независима държава, в която се защитава основният закон, а не се обслужват чужди интереси".

От партията посочват, че фактът, че Кирил Петков е бил министър на икономиката в нарушение на Конституцията е абсолютно безпрецедентно нарушение на основния ни закон. Заради обратното действие на решението на КС по отношение на указа на президента Кирил Петков реално никога не е бил министър, заявяват те.

От ИТН посочват, че декларирането от страна на Петков на неистинни обстоятелства в нарочна декларация е с пряк умисъл и следва да му бъде търсена наказателна отговорност.

Припомняме, делото в КС беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен казус има и с председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче коментираха преди окончателното произнасяне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се създаде, включително и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.