Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) всички документи по казуса с гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов, тъй като според масивите за населението той няма българско гражданство, съобщи lex.bg.

Стоилов обаче намира противоречие между решението на съда и информацията в министерството за гражданството на съдия Трифонов, според която той и към момента не е български гражданин.

Правосъдният министър в две писма от 20 август 2021 г. - до секретаря на район "Илинден" и до министъра на вътрешните работи, е посочил, че "и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин".

Депутати питат Янаки Стоилов: Кой избра Трифонов за шеф на СГС?

Депутати питат Янаки Стоилов: Кой избра Трифонов за шеф на СГС?

Трябва да бъде инициирано освобождаването му

"При пресъставянето на акта за раждане не са установени основанията за придобиване на българско гражданство. От своя страна, ВАС по повод оспорване на конкурсната процедура за избор на председател на съда, се е позовал на документите, които е притежавал съдията и е приел, че притежава българско гражданство. Тоест, има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението и това, което е постановил съдът", каза Стоилов.

Той също посочи, че съдилищата нямат право да установяват гражданство.

Методи Лалов пита Стоилов какво прави с гражданството на шефа на СГС

Методи Лалов пита Стоилов какво прави с гражданството на шефа на СГС

Заради съмнение в българското му гражданство

Припомняме, че въпросът с гражданството на съдия Трифонов беше повдигнат още по време на избора му за председател на Софийски градски съд, но Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Въпреки това проблемът бе отново актуализиран и в 46-то Народно събрание.

Темата за двойното гражданство стана особено актуална покрай казуса, стигнал и до Конституционния съд, със статута на служебния министър на икономиката Кирил Петков. От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд указа на президента за назначаване на служебното правителство, оспорвайки ги неговата легитимност с основен мотив двойното гражданство на Петков.

Кирил Петков обяви, че вече не е гражданин на Канада.