Депутатите Арман Бабикян и Николай Хаджигенов обявиха, че ИБГНИ изпраща утре писмо до служебния министър Янаки Стоилов с питане "Кой избра Алексей Трифонов за съдия и председател и СГС".

"Председателят на СГС Алексей Трифонов няма българско гражданство, той не може да бъде не председател, не може да бъде съдия, доколкото в Закона за съдебната власт е записано, че магистратите трябва да има само българско гражданство", поясни Хаджигенов на трибунка в парламента.

Той е категоричен, че трябва да бъде инициирано освобождаването на Трифонов като съдия. След това има два въпроса, които касаят нищожността на всичките му актове като съдия. Хаджигенов припомни за конкурса за определянето му като председател на СГС, който бил яростно обжалван, а ВАС решил, че няма да събира доказателства - "Това е опорна практика на Съда в Страсбург, който във всяко второ решение критикува българските съдилища за това", каза той.

Алексей Трифонов остава шеф на СГС

Алексей Трифонов остава шеф на СГС

Решението е на ВАС и е окончателно

"Наложи се да има истински министър на правосъдието, който да извърши истинска проверка, за да се разбере", добави Николай Хаджигенов.

Такава процедура трябва да бъде инициирана незабавно и Трифонов трябва да е отстранен като съдия и да отпаднат всичките му актове, категоричен е той.

Хаджигенов постави и въпроса "Кой избра Алексей Трифонов за председател на СГС, в този състав на съда - Цацаров, Гешев и защо?"

Арман Бабикян обясни, че ще питат в писмото до Янаки Стоилов дали се спазва равен критерий, доколкото се оказало, че българското гражданство е важно за изпълнителната власт. "Надяваме се, че критерият ще бъде еднакъв и принципите ще бъдат еднакви, независимо в коя власт упражняват правомощията си", добави той.

Припомняме, Министерството на външните работи (МВнР) изпрати запитване чрез посолството ни в Канада относно канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Във връзка със запитване от депутата от ИТН Димитър Гърдев.

От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд указа на президента за назначаване на служебното правителство. Основният мотив е двойното гражданство на Петков.

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Кирил Петков: Няма съмнение, че съм се отказал от канадско гражданство на 21 април

Тогава е бил първият момент, когато е имало вероятност да бъде поканен като министър