Общинският съветник в София Методи Лалов (ДБ) призова с отворено писмо правосъдния министър Янаки Стоилов към действия с казуса с шефа на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Лалов напомня, че вече веднъж се е обърнал към Стоилов с искане да се задейства по случая след журналистически разкрития по темата и да освободи Алексей Трифонов поради съмнение по процедурата на получаване на българско гражданство от съдията.

"Именно Вие в две свои писма до секретаря на район "Илинден" и до министъра на вътрешните работи сте посочил, че "и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин", но въпреки това допускате същият да разпределя съдебни дела, да правораздава, да издава разрешения за приложение на специални разузнавателни средства, да назначава и уволнява съдебни служители и да се разпорежда с бюджета на Софийския градски съд", пише още Лалов.

Той недоумява защо и служебният вътрешен министър Бойко Рашков "все още не е наредил да бъдат обявени за невалидни и иззети издадените на г-н Алексей Трифонов български лични документи, каквото основание безспорно е налице".

Лалов очаква реакция по случая с шефа на Софийски градски съд и се надява, че няма да се наложи да сезира и европейските институции по темата, за да се изпълни най-сетне Конституцията и Закона за съдебната власт.

Депутати питат Янаки Стоилов: Кой избра Трифонов за шеф на СГС?

Депутати питат Янаки Стоилов: Кой избра Трифонов за шеф на СГС?

Трябва да бъде инициирано освобождаването му

Припомняме, че въпросът с гражданството на съдия Трифонов беше повдигнат още по време на избора му за председател на Софийски градски съд, но Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Въпреки това проблемът бе отново актуализиран и в 46-то Народно събрание.

Темата за двойното гражданство стана особено актуална покрай казуса, стигнал и до Конституционния съд, със статута на служебния министър на икономиката Кирил Петков. От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд указа на президента за назначаване на служебното правителство, оспорвайки ги неговата легитимност с основен мотив двойното гражданство на Петков.

Кирил Петков обяви, че вече не е гражданин на Канада