ВМРО ще внесе иск в Софийския градски съд за прекратяване дейността на Българския хелзинкси комитет, след като главният прокурор отхвърли искането им. Това съобщи депутатът Александър Сиди пред БНР.

Според войводите неправителствената организация оказва натиск върху българските магистрати и извършва "неморална и открито антибългарска дейност".

Сиди обясни, че няма как партията да не се съобрази с решение на прокурора. Той посочи, че ВМРО са се надявали, че след като Сотир Цацаров е намерил доказателства, за да иска преразглеждане на делото, ще намери доказателства и в посока, че има намеса в съдебната власт.

Прокуратурата отказа да забрани БХК

Прокуратурата отказа да забрани БХК

Искането на ВМРО било неоснователно

"Това е негово решение. Той ни насочва към дело, което ние да водим пред съда", коментира Сиди и допълни, че с Ангел Джамбазки, с когото внесоха сигнала до прокуратурата, ще тръгнат в посоката, която им препоръчва и главният прокурор.

Той бе категоричен, че БХК е вредна организация, която трябва да бъде закрита.

Припомняме, в края на септември ВМРО настоя БХК да бъде забранен заради оказване на натиск върху българските магистрати и извършване на "противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност".

По-рано днес обаче стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е счел искането им за неоснователно.

Войводите искат от прокуратурата да забрани БХК

Войводите искат от прокуратурата да забрани БХК

Комитетът оказвал натиск върху българските магистрати