Обвинителният акт срещу Ценко Чоков и останалите подсъдими е написан на ниво юрист от първи курс. Това обяви един от защитниците на Чокови - адвокат Найденова.

Тя изложи подробно мотивите си, с които настоя делото да бъде прекратено и да бъде върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. По думите й Мартин и Ценко Чокови са искали да се запознаят с всички материали по делото, но не им била дадена възможност.

Смяна на адвокати отложи делото срещу Ценко Чоков

Смяна на адвокати отложи делото срещу Ценко Чоков

Друг адвокат иска делото да се прекрати

Ценко Чоков споделил, че има проблеми с очите, които не му дават възможност да чете дълго. Той поискал да му бъде направен очен преглед, но такъв не бил осъществен. През май 2016 г. Чоков се е възползвал от правото си да даде частични обяснения. През януари тази година той отново поискал да дава обяснения, но след като се запознае с всички материали по темата.

Аналогична е и ситуацията с Мартин Чоков. Адвокат Найденова изтъкна, че не е приложено по делото постановлението на прокуратура, с което той е отказал молбата на защитата да се запознаят с материалите. Защитата подчерта, че в постановлението било посочено, че проблем с очите не е уважителна причина да се даде възможност на Чокови да се запознаят.

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Адвокатът му е недоволен, че арестът продължава твърде дълго

Няма яснота кога, на кого, какви пари са давани и какво е върнато, изтъкна още защитата. Адвокат Илиян Василев също бе категоричен, че съдебното производство трябва да се прекрати и върне. Според него към изготвения обвинителен акт прокурорът е действал като предубедено лице. Адвокат Василев посочи, че наблюдаващият прокурор е изготвил обвинителен акт преди да е приключило предварителното разследване.

Представителят на държавното обвинение обаче изтъкна, че са налични постановленията за предявяване на делото. По думите му Мартин Чоков чел за половин - един час и казвал: "Не ми се чете повече", като искал друг ден да продължи. По отношение на Ценко Чоков прокурорът изтъкна, че той бил снабден с очила. В един от протоколите пишело, че е очилата не му пасвали. Това не е проблем на прокуратурата, изтъкна представителят на държавното обвинение.

По-късно стана ясно, че спецсъдът отказа да уважи искането на защитата и да върне на прокуратурата делото срещу Ценко Чоков.

Очаква се по същество делото да започне на предварително обявената дата - 12 април, информира Дарик.