Делото срещу кмета на Галиче Ценко Чоков за пореден път не тръгна в Специализирания наказателен съд. Адвокат Иво Найденов и останалите защитници изтъкнаха, че не са се запознали с протокола от предишното съдебно заседание. На тяхно запитване в деловодството им било отговорено, че такъв (протокол- б.р.) няма.

Стана ясно още, че защитата на един от обвинените - Димитър Каменов поема адвокат Гинчева, която той е упълномощил да го защитава. За тази цел, обаче, адвокатката му трябва да има възможност да се запознае с делото, за да осъществи защитата му.

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Спецсъдът не пусна Ценко Чоков на свобода

Адвокатът му е недоволен, че арестът продължава твърде дълго

Друг от адвокатите поиска делото да бъде прекратено поради съществени процесуални нарушения. Адвокат Иво Найденов поясни, че преди съдът да се произнесе по това искане, трябва да прецени дали ще даде ход на делото, или не.

Отвод и на съдията, и на съдебния състав искат адвокатите на Чоков

Отвод и на съдията, и на съдебния състав искат адвокатите на Чоков

Заради "фрапантни нарушения" делото да се върне на прокуратурата

Прокуратурата също заяви това мнение. Представителите на държавното обвинение подчертаха, че трябва да се реши дали делото ще бъде отложено и едва тогава да се преценява има ли основание за връщане.

При отлагане на делото съдът изтъкна като процесуална пречка това, че адвокат Гинчева все още не се е запознала с материалите, а трябва да й се даде възможност, за да не се нарушат правата на клиента й.

Припомняме, преди седмица Специализираният наказателен съд остави в ареста кмета на село Галиче Ценко Чоков. Магистратите отказаха да го пуснат за втори път в рамките на по-малко от месец.

Жители на Галиче се махат от България след освобождаването на Чоков

Жители на Галиче се махат от България след освобождаването на Чоков

В селото има патрулки

По-рано Чоков бе пуснат от ареста, но бе открито нарушение при разпределение на делото му на случаен принцип. От ВСС образуваха дисциплинарно производство срещу съдия Даниела Врачева, която бе участвала в разпределението на делото.