Дисциплинарно производство срещу съдия в Апелативния специализиран наказателен съд Даниела Врачева образуваха в Съдийската колегия на ВСС. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Дисциплинарното наказание на съдия Даниела Врачева е за делото, което разгледа мярката за неотклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков. Проверка на Върховния касационен съд установи, че има нарушения при разпределението на делото. Според ВКС Даниела Росенова не е трябвало да бъде част от съдебния състав, освободил срещу парична гаранция от 10 000 лева Ценко Чоков от ареста.

По време на случайното разпределение шефката на съда Росенова е била в отпуск. Замествала я е Даниела Врачева, която извършила жребия. Сред избора на докладчика, Врачева по свое усмотрение определила кои други двама съдии да влязат в състава. За това председателят на ВКС Лозан Панов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Врачева.

Чрез жребий бе избран дисциплинарен състав, който да разгледа случая на Врачева. На същото основание е определена за председател на състава Юлия Ковачева, която е и докладчик.

Уволниха дисциплинарно съдийка от СГС за забавени дела

Уволниха дисциплинарно съдийка от СГС за забавени дела

Отсъстваше Лозан Панов

В обсъждането и гласуването на предложението не участва Лозан Панов - административен ръководител - председател на Върховния касационен съд, поради направен отвод като вносител.

В предложението му съдия Врачева е обвинена в нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт - действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт.