Няма да съществува проблем с прием на деца от набор 2006, всички деца ще бъдат приети в детските градини и ясли в Пловдив.

Това заяви Тодор Христев, председател на комисията по образование в пловдивския Общински съвет, цитиран от радио Пловдив.

Засега в Пловдив остават предимствата за прием в детските заведения на деца сираци и полусираци, деца на родители, от които единият или двамата имат тежка хронична нетрудоспособност над 75 %, деца на многодетни майки и деца близнаци.

Тодор Христев обясни, че отпада предимството за прием на деца на военнослужещи, тъй като ако се даде такова предимство, се получава дискриминация по професия. Отпада предимството и за самотни майки, както и за студенти.

По думите на Христев, засега  напливът е огромен в т. нар. „елитни детски заведения", но това се дължи на организацията на работата и нивото на обучението там.

Той обясни още, че на практика свободата за прием на деца е дадена на директорите на детските заведения и на педагогическите съвети. Те са упълномощени да определят критериите за прием, но това е заложено в нормативната уредба.

Пак там се разрешава документите за прием в детско заведение да бъдат подадени още преди детето да се роди, но това не е гаранция за предимства, отбеляза Тодор Христев.

Той уточни, че е привърженик на т. нар. „териториален принцип" за прием на децата, но той е отпаднал от Закона за народната просвета още в началото на 2000-та година. По думите му, за да бъде приложен „териториален принцип", е необходимо да се промени закона, а това може да стане единствено с решение на парламента.