Мариника Чернева е избрана за зам.-председател на Върховния административен съд на заседание на Съдийската колегия на ВСС.

Съдия Чернева е предложена за поста от новия председател на ВАС Георги Чолаков, а кандидатурата й е подкрепена на Пленум на съдиите на ВАС, проведен на 1-ви февруари. Новият зам.-председател на ВАС ще оглави Първа колегия на съда, в която влизат първо, трето, четвърто и осмо отделения.

Чернева е съдия с над 28 години стаж, от които близо 14 години - във ВАС, над 5 години - в Софийки градски съд и над 7 години - в Софийски районен съд.

С 13 гласа "за" и един "против" е прието искането на председателя на ВАС Георги Чолаков да се оттегли искането на правителството по т. 6 от Решение № 632/20.10.2017 г. на МС за осигуряване на експерти по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурни реформи за подготовка на функционален анализ на Върховния административен съд и на системата на административните съдилища.

Пленумът на ВАС и общите събрания на 28-те административни съдилища се обявяват срещу решението на МС за възлагане на външни експерти да изготвят функционален анализ на системата на административното правораздаване у нас