Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри проект на писмо до министъра на финансите с предложение да бъдат осигурени 500 хиляди щатски долара без ДДС по бюджета на прокуратурата - за експертизи във връзка с разследването по случая Nexo.

Адвокатите на Nexo плашат със съд Карадайъ

Адвокатите на Nexo плашат със съд Карадайъ

Заради твърдения, които били неверни

За решението и исканите средства съобщиха от пресцентъра на ВСС в приетите за деня решения. Че става дума за делото "Nexo" става ясно от питане на БТА. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира, че ще бъде поискано тези средства да се заложат в бюджета на съдебната власт за тази година - 2023 г.

Средствата са за назначаване на експертизи по възложено на Национална следствена служба досъдебно производство, свързано с разследване на престъпления по чл. 253, чл. 255 от НК и чл. 321, ал. 6 от НК, пише в решението на ВСС.

Гешев се оплака в ЕС от Сърбия, че не е арестувала двама от Nexo

Гешев се оплака в ЕС от Сърбия, че не е арестувала двама от Nexo

Случаят е безпрецедентен, пишат от българската прокуратура

Пленумът даде съгласие Прокуратурата на Република България да извърши разход в размер на 500 000 щатски долара без ДДС и възложи средствата да бъдат заложени по бюджета на Национална следствена служба за 2023 г., при утвърждаването на бюджета на съдебната власт за 2023 г., става ясно от официалното съобщение.