Висшият съдебен съвет (ВСС) категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт.
Това обяви представляващият ВСС Димитър Узунов, който прочете позицията на съвет пред журналисти.

С 19 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“ членовете приеха обща позиция на съвета по повод искането на ГЕРБ и Реформаторския блок ВСС да се разпусне. Час преди редовното заседание на кадровия орган членовете се събраха, за да обсъдят въпроса.

Камен Иванов бе членът, който се въздържа, а Калин Калпакчиев гласува „против“.

„Аз ще подкрепя тази позиция на ВСС. Личната ми позиция е същата, каквато звучи и от позицията на ВСС“, заяви членът Михаил Кожарев преди гласуването. Искането за разпускане на съвета, по думите му, е лишено от опора в закона и няма правна сила. Лишено е от политическо единство, не само парламентарно, но и коалиционно, допълни Кожарев.

Защо нито един път не се проведе среща между трите власти“, запита Кожарев. Повече от очевидно е, че всяка власт ще защитава себе си за сметка на другите, подчерта той, допълвайки, че това ще бъде и за сметка на обществото.
„Нито една власт не може да се справи сама с един проблем“, категоричен бе Кожарев. Той предупреди, че срив на едната власт означава срив и за другите.

Той апелира за провеждане на среща между представителите на трите власти. „Стига разделение“, призова още Кожарев

Според Калин Калпакчиев е факт, че доверието във ВСС е изчерпано. Причините за това обаче били поведението и действията на парламентарните политически сили. Тяхната декларация, освен че е лицемерна, има за цел да отклони от същинските проблеми, заподозря Калпакчиев.

Според него трябва ВСС да насочи вниманието си много активно върху обсъждането на констатациите в доклада и какво може реално да направи.

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012 г., се казва в позицията на съвета. Въпреки това, бил постигнат напредък в подобряване дейността на съдебната власт.

„Като припознаваме своята отговорност, считаме, че констатациите и препоръките в публикувания днес доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост“, пише в документа.

ВСС не приема за сериозни декларираните мотиви, че с „междуличностни конфликти“ членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите си, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ). ВСС е колективен орган и е напълно естествено, в духа на демократичните традиции, членовете му да изразяват и отстояват различни позиции по въпроси свързани с работата на съдебната власт, подчертават още в позицията си кадровиците на съдебната власт.

Предсрочното прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящи промени в ЗСВ не само няма да доведе до подобряване в работата на органите на съдебната власт, но и крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия“, коментира представляващият ВСС Димитър Узунов, четейки становището.

ВСС настоява за конструктивен диалог и съвместни усилия за превеждане работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията и с предстоящите промени на ЗСВ.