Висшият съдебен съвет (ВСС) си даде седмица отсрочка за обсъждане на мониторинговия доклад на Европейската комисия.

ВСС се оправда с отсъствието на тримата големи и част от членовете на ВСС. На практика "най-похвалената" от Брюксел институция реши последна да се произнесе по доклада.

Кадровиците ще проведат извънредно заседание на 3 февруари, което изцяло ще бъде посветено на критиките на ЕК.

Без гласуване скандално новоизбраният представляващ ВСС - Димитър Узунов, реши спора за това кога кадровиците да обсъдят доклада. Узунов обяви, че документът ще бъде коментиран на извънредно заседание в сряда.

Някои членове на ВСС все пак настояха дискусията да се състои днес. Сред тях бе Магдалена Лазарова, която изтъкна, че щом прокуратурата е могла снощи да излезе с позиция, реакцията на ВСС ще бъде закъсняла, ако се остави за другата седмица.
"Всички медии, магистрати и обществото очакват от нас становище“, напомни и Калин Калпакчиев, който също поиска докладът да не бъде оставян чак за сряда.

По думите му всички остават с впечатление, че членовете на ВСС изпадат в паника и не могат да прочетат 10 страници.

Камен Иванов, който е чел документа и е подготвен да го коментира, изтъкна, че ВСС като институция дължи активно обсъждане на темите в европейския документ. „Дължим отговор на самите себе си, това не е въпрос на кризисен пиар или да се отчитаме на някого", мотивира се още той.

Членът Галина Карагьозова обаче изтъкна пред колегите си, че е редно при обсъждането да присъстват и тримата големи - шефовете на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главният прокурор. Те обаче, както и някои други членове, днес отсъстваха.