Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отстрани апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров за четири месеца.

Решението е взето във връзка с образувано досъдебно производство, по което Чавдаров е обвиняем. Апелативният прокурор е разследван по сигнал за поискан и получен подкуп. Сигналът бе подаден от кмета на Варна Иван Портних.

За периода на временното отстраняване от длъжност, на прокурор Чавдаров ще се заплаща възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Корупция: Разследват за подкуп апелативния прокурор на Варна
Обновена

Корупция: Разследват за подкуп апелативния прокурор на Варна

49 000 евро и 20 000 са открити в служебната каса на Владимир Чавдаров

По време на днешното си заседание Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи и Георги Видев от заеманата длъжност заместник-окръжен прокурор на Стара Загора.

На основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, той е преназначен като редови прокурор в Окръжна прокуратура - Стара Загора.

Припомняме, след случая с 18-годишната Дебора изпълняващият функциите (и.ф.) на главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Молбата е постъпила във ВСС на 1 август 2023 г.

Именно в този ден Сарафов проведе среща в Съдебната палата в София с ръководството на старозагорската Окръжна прокуратура. Според него в работата на прокурор Видев са допуснати сериозни пропуски на 5 юли 2023 г. при определянето на мярката за неотклонение спрямо Георги Георгиев, който обезобрази 18-годишната Дебора с макетно ножче.

Случаят с макетното ножче "взе главата" на зам. окръжния прокурор на Стара Загора

Случаят с макетното ножче "взе главата" на зам. окръжния прокурор на Стара Загора

Борислав Сарафов уволни Георги Видев заради допуснати сериозни пропуски