ВСС ще обжалва постановлението за отказ на СГП да образува досъдебно производство за вземания на съдебната власт.

С решението си ВСС задължава Комисия по правни и институционални въпроси да обжалва постановлението за отказ на Софийска градска прокуратура да образува досъдебни производства за вземания на съдебната власт в размер на 5,4 млн. лв. пред Софийска апелативна прокуратура.

Казусът тръгна след като Висшият съдебен съвет (ВСС) сезира прокуратурата за нежеланието на Националната агенция по приходите (НАП) да събира вземанията на съдебната власт.
Поводът тогава бе писмо от председателя на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, в което се посочва, че заради бездействието на столичната териториална дирекция на НАП не са събрани общо над 5.4 млн. лв. Това е довело до прекратяването на 7987 изпълнителни дела в съда.

Елка Атанасова заяви пред членовете на пленума, че не може да се продължава с практиката, че заради огромен времеви и административен ресурс не се извършват проверки в системата на НАП за състоянието на длъжниците. Тя припомни, че общо вземанията на съдебната власт не са в малък размер и изтъкна, че през последните години те са в размер на 769 млн.лв.

"Ние сезирахме прокуратурата за едни вземания в размер на 5 млн. лв", коментира тя. По думите и от 11 хиляди досъдебни производства едва за 577 са извършени проучвания за имуществените състояния на лицата и преглед на публичните регистри в информационните системи на НАП.

Според приходната администрация вземанията на съда не са публични, а частни и затова отказва да ги събира от години. През миналата година стана ясно, че НАП не е събрала близо 750 млн. лева на съда и прокуратурата. Основната част от тази сума е натрупана през 2010 г. и първото тримесечие на 2011 г. - 538.3 млн. лв.

Решението си днес пленумът на ВСС взе единодушно с 18 гласа "за".