Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, който е временно отстранен от длъжност.

Чрез жребий е избран дисциплинарен състав: Калина Чапкънова - председател и докладчик, и членове Гергана Мутафова и Огнян Дамянов. Решенията са приети при отвод на Евгени Иванов - член на ВСС.

Дисциплинарното производство за освобождаване от длъжност е образувано по предложение от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов във връзка с установеното държане на боеприпаси в големи количества, без надлежно разрешение, от страна на Чавдаров, поради което е предаден на съд. С оглед на това апелативният прокурор е нарушил регламентираните в Кодекса за етично поведение на магистратите правила за поведение, произтичащи от принципа за почтеност и благоприличие.

В предложението е посочено, че противоправните действия на Владимир Чавдаров са неуместни, неподходящи и недостойни, което уронва както личния му престиж, така и авторитета на съдебната власт.

Припомняме, варненският апелативен прокурор е предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), внесен в Софийски градски съд (СГС) на 24 август 2023 г. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на апелативен прокурор на Варна е извършил престъпление по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, като е държал в апартамент в града 335 патрона за огнестрелно оръжие разрешително.

С решение на Прокурорската колегия на ВСС от 15 август 2023 г. Чавдаров е временно отстранен от длъжност за 4 месеца, до приключване на наказателното производство срещу него.

Апелативният прокурор на Варна се изправя пред съда

Апелативният прокурор на Варна се изправя пред съда

Той е обвинен в незаконно притежание на боеприпаси