Втора тежка присъда е постановил Военно-окръжният съд срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, съобщиха от прокуратурата.

Осъдителната присъда на ген. Киров е за длъжностно присвояване в големи размери за периода 2007 -2011 г. Става дума за 10 млн. лв. Парите Киров присвоил във валута.

Киров е осъден на 15 години затвор за присвояване на 5 млн. лева по обвинението на прокуратурата от януари месец 2017 година. Според обвинението са присвоени 5,1 млн. лв. за около 5 години въз основа на документи с невярно съдържание. Те са били изготвени от служител на Агенцията за разузнаването, който бил подчинен на ген. Кирчо Киров, а самият Киров ги утвърдил, стана ясно по думите на наблюдаващия прокурор Елин Алексов.

От брифинга на прокуратурата в Съдебната палата днес стана ясно, че второто дело е резултат от първото. По първото дело се чака решението на военноапелативния съд. 

Адвокатът на Кирчо Киров: присъдата е отчитане на дейност

Адвокатът на Кирчо Киров: присъдата е отчитане на дейност

Той е разочарован от правосъдието

Румяна Арнаудова - говорителят на главния прокурор - и наблюдаващите прокурори по делото изнесоха информация относно присъдата на бившия ръководител на националното разузнаване.

Наблюдаващите прокурори по делото изтъкнаха, че голяма част от информацията по делото е конфиденциална.

Предстои да бъде искана постоянна мярка за неотклонение на ген. Киров. По закон наказание над 10 г. се намира за тежко и има опасност осъденият да се укрие. Присъдата е постановена въз основа на всички доказателства, които бяха събрани по време на следствието.

Прокурор Елин Алексов заяви, че по това дело не е разпитван президентът Георги Първанов, защото нямало основание прокуратурата да вярва, че той може да има информация.

Служителят, осъден като съучастник на ген. Киров - Димитър Линдарев, постъпил достойно и свидетелствал, стана ясно от думите на Алексов. Той е възрастен човек и е силно повлиян от военизираната структура от преди години. Той не е имал много възможности да реагира. Затова е получил условна присъда, съобразена от части и свъзрастта му.

В съдебна зала Киров казал, че парите са отишли за секретни разходи за стара операция на националното разузнаване. Прокуратурата дала на разузнаването тази информация и тя се оказала невярна. Разузнавачите обаче стигнали "до дъно" и тогава излезли още 5 млн. лв.

Акциите, за които Киров говорил, били прекратени много преди присъединяването ни в ЕС.

Прокурор Елин Алексов обясни на медиите ситуацията с пример. Представете си, че главният ви редактор знае, че използвате компютри, но ежемесечно купува изключително скъпи пишещи машини - по-скъпи отколкото те някога са стрували, обясни образно Алексов.

Припомняме, обвинението срещу ген. Кирчо Киров първо бе повдигнато през 2012 г., а в рамките на процеса бяха разпитани бившите премиери Сергей Станишев и Бойко Борисов и др.