Ураганният вятър отнесе покриви във Враца. Жителите на врачанския квартал "Кулата" са усетили ураганната буря като земетресение, обясни пред bTV жена, чиято къща е останала без покрив.

Жената се е обадила няколко пъти на дъщеря си. Усетила е вятърът като земетресение. Впоследствие и електроснабдяването е прекъснало.

Димов съветва да правим застраховка "дом" срещу бедствия
Обновена

Димов съветва да правим застраховка "дом" срещу бедствия

Очаква се Тунджа застрашително да се повиши през седмицата

"Толкова страшно беше, че нямам думи", разказа тя. След като жената се успокойла, се обадила на дъщеря си,за да й обясни, че покрива на къщата вече се намира в градината на сградата.

Кметът на Враца Калин Каменов се надява и дарители да помогнат на пострадалите от ураганната буря. "Със собствени средства започваме мероприятия", обясни Каменов за къщите, в които има и малки деца.

Каменов вижда некачественото строителство като причина за пораженията. Според него ремонтите и строежите на покривите са правени с некачествени материали. "Някой от тях са летвички дъски и са играели ролята на платна", изтъкна той.

Припомняеме, ураганен вятър със скорост над 160 км/ час нанесе десетки щети във Враца. През нощта поривите на вятъра достигнаха до 164 км/ час. Сигналите подадени от гражданите предимно били за скъсани жици по ел. мрежата и прекършени ел. стълбове.

Екипи проверяват щетите от вятъра във Враца

Екипи проверяват щетите от вятъра във Враца

Населени места в пазарджишко останаха без ток

Кметът Каменов информира в социалната мрежа Facebook, че във Врачанско прекъсвания на тока е имало в кв. Кулата, кв. Бистрец, с. Косталево, с. Челопек, с. Лиляче, както и в различни части на областния град.

Подадени сигнали постъпиха и за паднали дървета, керемиди, климатици, антени. Най-сериозните щети на бурята вяятърът нанесе в кв. Кулата, където 4 къщи буквално са без покриви.