Хората трябва на първо място сами да помогнат на себе си, като застраховат имуществото си срещу природни бедствия. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод ситуацията в Северозападна България, където ураганният вятър и придошлите реки нанесоха сериозни щети през изминалата седмица.

Вятърът във Враца се усещал като земетресение

Вятърът във Враца се усещал като земетресение

Спешни мерки трябват за къщите, останали без покриви

По думите на Димов застраховките на имуществото е тема, по която се говори много рядко. Според него огромна част от домовете в България не са застраховани, "а най-първа отговорност носим самите ние за себе си... От там нататък и общината може да се намеси, държавата - през Комисията за бедствия и аварии, но на първо място ние самите трябва да носим отговорност", заяви още Димов.

Екоминистърът посочи и че неговият дом също не е застрахован срещу бедствия. Той също така успокои хората в бедстващите райони, че общините и държавата ще помогнат на пострадалите.

Екипи проверяват щетите от вятъра във Враца

Екипи проверяват щетите от вятъра във Враца

Населени места в пазарджишко останаха без ток

Димов посочи и че днес се очаква водите на река Тунджа да достигнат ниво за жълт код около Ямбол.
Вероятно е в сряда водите да бъдат на ниво оранжев код, който е предупреждение за това, нивото на водите е прекалено високо и трябва постоянно да се следи. Екоминистърът съветва хората в района да бъдат с повишено внимание.

Относно нивата на водоемите у нас Димов заяви, че в края на месец февруари Министерството на околната среда и водите е наредило нивото на 55-те наблюдавани язовира да бъде понижено. "Към днешна дата няма очакване за какъвто и да е проблем", увери Димов.

Над 1,5 м се е повишило нивото на река Тунджа за два дни

Над 1,5 м се е повишило нивото на река Тунджа за два дни

Водоемите се следят денонощно

Относно събитията около Национален парк "Пирин" Димов заяви, че концесията в парк "Пирин" в момента е дадена за пореден път на прокуратурата за проверка. Той щял да се съгласи с решението и констатациите на проверката.

Протестите за Пирин са политическа кампания, която цели да се насадят страхове у обществото. Масовото обществено недоволство било политически инструмент според екоминистъра.

Относно собствеността на "Юлен" Димов заяви това е юридическо лица, което си плаща данъците в България. В държавата имало органи, които знаели кой е собственикът. "Аз като контролиращ концесията имам определени функции да контролирам... Бях изпратил писмо да попитам кой е собственикът на "Юлен" до БНБ. Получих отговор, че не е в правомощията ѝ да ми отговори на този въпрос", обясни Димов.

Прокуратурата проверява концесията на "Юлен" в Пирин

Прокуратурата проверява концесията на "Юлен" в Пирин

По сигнал на "Зелените"