Очна ставка Ченалова - Янева няма да има.

Бившата шефка на СГС и кръстница на случая "Яневагейт" Владимира Янева не се яви на съвместно изслушване с бившата си подчинена Румяна Ченалова пред Етичната комисия на Висшия съдебен съвет.

Стана ясно чий не е мъжкият глас в записа „Янева – Ченалова”

Стана ясно чий не е мъжкият глас в записа „Янева – Ченалова”

Адвокат Иван Тодоров не разпознал гласа си

Малко преди уречения час на заседанието, на което кадровиците на Темида трябваше да съпоставят разминаващите се позиции на двете жени по изтекли записи на техни телефонни разговори, адвокатът на Янева Антон Станков обяви, че тя няма да дойде. Той предаде на комисията писмените й обяснения.

Тя е отговорила на поставените въпроси, тази процедура за нас приключи, отсече юристът.

По думите му писмено Янева е взела отношение по това кои са мъжете, чуващи се в скандалните разговори между двете съдийки, засягащи задкулисни игри на високопоставени лица от политиката и съдебната система.

Станков не съобщи обаче дали Янева е посочила конкретни имена. Според него писмените й обяснения потвърждават предишните й показания - че не помни такива разговори.

Позицията на Ченалова обаче е коренно противоположна.

Станков припомни, че комисията към ВСС не може да готви вид наказателно производство, което значи, че лицата не носят наказателна отговорност, ако лъжесвидетелстват пред нея - деликатен намек за обратната позиция на Румяна Ченалова.