Националната здравна карта ще е готова до края на месец март. Това обяви министър Евгений Желев, цитиран от радио Пловдив.

Той е категоричен, че лекарите не трябва да ползват преференции при приватизацията на здравните заведения.

Според коментара на министъра приватизацията на здравни заведения е част от реформата в сектора и трябва да се извърши.
Желев увери, че приватизация ще се извършва при ясни правила, заложени в законовата рамка.

Цялостна приватизация на диагностично-консултативни центрове, може да се извърши само, ако те са общинска собственост, след решение на съответните общински съвети.

Припомняме, в последните седмици синдикати и лекарски колегии предупреждават, че приватизацията на бившите поликлиники не трябва да започва в условията на финансова криза и недофинансиране на сектора.  

Задължително условие е здравното заведение да остане да функционира със същия предмет на дейност, посочи д-р Евгений Желев.

Министърът каза още, че приватизацията е необходима в случай че съществуват части, терени и сгради, които не са във функционална връзка със здравнопомощните комплекси.

Средствата от такава приватизация ще остават изцяло за здравните заведения и могат да бъдат инвестирани в подобряване на медицинската инфраструктура и в модернизиране на апаратурата, информира още министър Желев.

Днес в Пазарджик бяха открити ремонтираните Първо и Второ Детско отделение в МБАЛ „Пазарджик". Извършеният ремонт е на стойност 200 000 лв., отпуснати от Министерството на здравеопазването.