"Получаваме стотици сигнали за порно отмъщения". Това заяви началникът на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП Явор Колев в студиото на предаването "Лице в лице" по bTV.

Той одобри наличието на обществена нетърпимост към подобен тип действия, какъвто е случая с разпространението на снимки на приятелката на един от кандидат-кметовете на София. 

Нели Огнянова: Разпространението на порно е от културата на страха

Нели Огнянова: Разпространението на порно е от културата на страха

Това е нов инструмент за натиск върху публични фигури, смята тя

По думите му този тип киберотмъщения са опасни. Техните жертви стават обект на тормоз, изпадат в много тежко състояние и могат да бъдат докарани до самоубийство, заяви Колев.

Изключително важно е да се възпитават децата на "киберхигиена", за да не се стига до подобни случаи. "Така, както ги възпитаваме да се държат прилично в реалния свят, трябва да ги научим, че и онлайн поведението им има последствия", каза началникът на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Хакерите са инструмент на престъпни групировки и тоталитарни държави, а не положителни герои, каза Колев. Според него трябва да се спре със създаването на романтичен образ на хакерите. Колев не коментира изказването на премиера Бойко Борисов преди около месец, в което обвинения за кибератаката срещу НАП Кристиян Бойков бе определен като "вълшебник". Не коментира и днешното изказване на премиера за това, че трябва да мразим хакерите

Борисов призовава да мразим хакерите

Борисов призовава да мразим хакерите

Премиерът се чуди как ще опазим суперкомпютъра на ЕС

"Убеден съм, че това са хората, които са извършили и подтикнали кибератаката срещу НАП", заяви Колев, визирайки Кристиян Бойков и собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Въпреки че заплатите на хората, които се борят с киберпрестъпленията не са високи, те са достатъчно мотивирани, а животът им често е застрашен, заяви Явор Колев.

Според него основен проблем в борбата с киберпрестъпността има в настоящия Наказателен кодекс, който трябва да бъде променен, за да може да бъде изполван целият инструментариум в противодействие на хакерите.

"Не можем да ползваме СРС и да искаме данни от интернет доставчици, тъй като за тези престъпления се предвижда наказание до 5 години затвор", заяви Колев.