Като крайно средство за натиск определи проф. Нели Огнянова разпространението на изображения със сексуален характер без съгласието на потърпевшите.

Експертът и преподавател по медийно право в Катедрата по европеистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" коментира медийно-правния аспект на казуса с публикуването на интимно съдържание и лична информация за партньорката на един от кандидатите за кмет на София - арх. Борислав Игнатов.

По думите й за България това е нов инструмент за натиск върху публични фигури. 

Борислав Игнатов: Жертва съм на долнопробна политическа атака, подкрепям човека до мен

Борислав Игнатов: Жертва съм на долнопробна политическа атака, подкрепям човека до мен

След скандала с публикуваните лични снимки на приятелката му

"Това е един феномен, който има и социални измерения - това е изключително опасно, защото порното за отмъщение е инструмент на културата на страха", каза проф. Огнянова.

Трябва да се реагира много ясно и недвусмислено и обществото и медиите да се противопоставят на тази тенденция, смята Нели Огнянова. 

"Засега са използвани други средства, скрити записи, използване на малки лични тайни, средства от едни други времена - от машината на Държавна сигурност. Но тук натискът, заплахата идва от едно средство за масово информиране, подчерта проф. Огнянова. 

Кой е на далавера от порното на Борислав Игнатовица

Кой е на далавера от порното на Борислав Игнатовица

Виновни за създаването, разпространяването и медийния триумф на голите снимки са преди всичко онези, които с любопитство ги разгледаха и не спират да говорят за тях. За тези хора се прави цялото шоу и то will go on! Иван Стамбалово - Сула се интересува повече от политическия ефект или дефект на скандала

Според нея мотивацията за подобно изнудване е различна. Понякога тя е просто за отмъщение, за продължаване на връзката, понякога мотивите са с личен характер, но днес говорим за случай, в който става въпрос за опит за принуждаване към определено поведение, към отказ от участие в изборен процес.

Правната процедура за подобни случаи на защита на човешкото достойнство не е ясно да е задвижена в страната ни, каза тя. Според преподавателя по медийно право трябва да се отчете реакцията на политическо равнище, отбеляза още медийният експерт - има елементи на разграничаване.

"Има отказ от партниране с този сайт по време на избори. Партии и кандидати обявиха позициите си", заяви проф. Огнянова. Според нея времето ще покаже дали това разграничаване е моментно или има трайна тенденция за въвеждане на стандарти в политическото поведение.