Централната избирателна комисия за избиране на народни представители в 41-во Народно събрание (ЦИК) е внесла днес в 14.05 ч. във Върховния административен съд (ВАС) жалба на Пламен Юруков срещу решение на ЦИК от 30 май 2009 г. за регистриране на коалиция от партии "Синята коалиция" за участие в изборите за народни представители на 5 юли 2009 г.

Това съобщиха от ВАС.

По жалбата е образувано административно дело номер 7402/2009 г.

Делото е насрочено за разглеждане от тричленен състав на ВАС в открито съдебно заседание на 2 юни 2009 г. от 11.30 ч. в зала 1.

Жалбоподателят твърди, че ЦИК неправилно и необосновано е тълкувала постановеното на 30 май 2009 г. съдебно решение на ВАС. В жалбата пише: "И от фактическа, и от правна страна, се явява безспорно, че съдебният състав е отменил административен акт, издаден от Централната избирателна комисия, тъй като същата не е разгледала по същество подаденото заявление".

Според Пламен Юруков, ЦИК е била длъжна да се съобрази с изложените в мотивите на съда аргументи и да проведе необходимия дебат преди постановяване на обжалваното решение за регистрация.