Бившият директор на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев разкритикува действията на полицията при издирването на заподозрения за две убийства Стоян Зайков.

Пред bTV той изрази съмнение, че беглецът все още е в района на Костенец. Експертът бе категоричен, че издирваният може и да познава региона на Костенец, но при мащабната полицейска акция, би било лудост да остане там.

Според него е необходимо всичко, което в момента се проверява и прави за издирването на Зайков в района. Той обаче бе категоричен, че трябва да се осъществи перфектна организация в оперативен аспект по отношение на всички негови връзки - както близки, така и престъпни.

Ботев изрази убеденост, че разследването ще постигне положителен резултат. Според него обаче е можело да не се стига до второто убийство.

Бившият шеф отдел "Убийства" на МВР подчерта, че полицията е допуснала грешка, като е осъществила контакт с убития, без да направи оценка на разговорите с него.

Посочиха пропуски на службите при операцията в Костенец
Обновена

Посочиха пропуски на службите при операцията в Костенец

Според криминалиста Ботьо Ботев

"Този човек или го е укривал, или не е знаел, че живее в дома му. Разследващите трябва да усетят интуитивно, че има нещо, което не е наред и тогава да се осъществи един неофициален контрол на ситуацията", обясни той.

Ботев разкритикува полицията, че издава прекалено много информация, която стига до издирвания. С телефон може да се сдобие отвсякъде и да следи действията, които се осъществяват, напомни той.

Според Ботев рано или късно Зайков ще потърси контакт с човек, който да му помогне, тъй като не може да живее постоянно в гората.

Припомняме, на брифинг от Костенец главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че е намерено оръжие от едно от двете убийства. По-късно по информация на БНР стана ясно, че откритото оръжие в ловна пушка.

Издирването на Стоян Зайков продължава десети ден

Издирването на Стоян Зайков продължава десети ден

Вчера стана ясно, че е открита ловна пушка от едно от убийствата

В петък, 17 май, по време на парламентарния контрол вътрешния министър Младен Маринов заяви в кулоарите на парламента, че хора, евентуално застрашени от Стоян Зайков, са изселени.

От Костенец главният секретар поясни, че списък с потенциални жертви на Стоян Зайков не е намерен.

Главният секретар Ивайло Иванов призова да не се подават фалшиви сигнали за заподозрения в Костенец.

Откриха оръжие край Костенец
Обновена

Откриха оръжие край Костенец

Главният секретар призна за евентуални пропуски

Стоян Зайков беше издирван и в с. Очуша, откъдето бе получен сигнал, че е забелязан. Търсенето и там остана без успех.

На брифинг преди това главният секретар заяви, че още не е потвърдена връзка между убийството на съседа на издирвания и Милена Шишкова (убитият съсед е братовчед на Зайков, а Шишкова е майката на сина му - б.р.).

Припомняме, на 10 май 38-годишната Милена Шишкова беше открита в безпомощно състояние до дома си. До момента предположенията на полицията са, че убиецът е бившият й партньор Стоян Зайков.

Изселили от Костенец евентуално застрашени от Зайков

Изселили от Костенец евентуално застрашени от Зайков

Няма данни Стоян Зайков да е напускал страната