За четвърти път Софийски градски съд отложи делото срещу Димитър Желязов - Митьо Очите и още няколко души, съобщава БТА.

Този път причина за отмяната на разпоредителното заседание бе, че единият от подсъдимите не се яви. Той трябвало спешно да отиде до болница, където негов близък постъпил.

Пети опит съдът предстои да направи на 11 април, когато се очаква да бъде готова и съдебно-медицинската експертиза на Димитър Желязков, свързана с искането на защитата да бъде променена мярката за неотклонение на подсъдимия в по-лека. Митьо Очите към момента е под домашен арест.

Припомняме, на 20 февруари делото отново не тръгна, защото един от подсъдимите - Иван Ангелов, внезапно постъпил с бактериална инфекция в лечебно заведение.

Вторият опит бе на 19 декември 2022 г., когато друг подсъдим - Иван Пишиев се яви без адвокат с обяснението, че от снощи не може да се свърже със защитника си. Поради това, а и защото е редовно уведомен, съдът глоби адвоката с 500 лева.

Първият неуспешен старт на делото бе на 28 октомври 2022 г., когато отсъстваха адвокатите на трима от подсъдимите по различни причини. Тогава съдът остави Димитър Желязков под домашен арест, след като отказа да измени мярката му за неотклонение в по-лека.

Митьо Очите е обвинен за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. в Бургас, Несебър, Слънчев бряг и Ямбол.

Димитър Желязков бе арестуван в Турция през август 2018 г., а няколко месеца по-късно го екстрадираха у нас.