От началото на предизборната кампания до 09.00 часа на 10.11.2021 г. в прокуратурите на територията на страната са образувани 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, съобщиха от държавното обвинение.

12 преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

Припомняме, преди два дни прокуратурата отчете 165 преписки и 38 досъдебни производства от началото на предизборната кампания.

Акция срещу търговията с гласове в столичния кв. "Факултета"

Акция срещу търговията с гласове в столичния кв. "Факултета"

Текат обиски, разпитват се хора

По предложение на Софийска градска прокуратура Иван Гешев е внесъл мотивирани искания до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на един кандидат за президент и на двама кандидати за народни представители в изборите, насрочени на 14.11.2021г. На двамата вече са повдигнати обвинения за извършени престъпления.

От прокуратурата уточняват, че повечето от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Откриха списъци с имена при спецакция срещу купения вот в Твърдица

Откриха списъци с имена при спецакция срещу купения вот в Твърдица

Полицията проверява магазини и заложни къщи

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

Наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.