Съдиите, прокурорите, следователите нямат право да дават правни консултации, както и да членуват във федерации на синдикални организации на работници и служители.

Това предвиждат текстове от Закона за съдебната власт, гласувани от депутатите на второ четене на днешното извънредно заседание, предаде БНР.

При установени закононарушения наказанията за съдии прокурори, следователи, административни ръководители и заместник-ръководители могат да бъдат намаляване на основното трудово възнаграждение от 10 до 25 на сто, за срок от 6 месеца до две години. Те могат още да бъдат понижавани в ранг или длъжност в същия орган на съдебната власт за срок от 1 до 3 години, както и да бъдат освобождавани от длъжност.

Дисциплинарните производства ще се образуват в срок до 3 месеца от откриване на нарушенията. Когато става дума за бездействие на  магистратите, сроковете по образуване на производства ще започват да текат от момента на откриване на нарушението.

Законът урежда и повишаването в ранг. То ще се извършва до два ранга, включително, от заеманата към момента на повишението длъжност.