От Гражданско сдружение "Правосъдие за всеки" и Център за оценка на въздействието на законодателството дадоха свое становище за състоянието на правосъдието в страната ни на еврокомисар Вера Йоурова.

Копие ще бъде пратено и на министрите на правосъдието от Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който заседава в София. Документът е озаглавен "Върховенство на правото - възможната обща цел", информираха в мейл до медиите от "Правосъдие за всеки".

Европрокуратурата ще бъде силна и независима, увери Вера Йоурова

Европрокуратурата ще бъде силна и независима, увери Вера Йоурова

Роботите да бъдат в услуга на хората, а не обратното са обсъдили на неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи

Здраво охраняваната зона за достъп около НДК и непредвидената в програмата среща с неправителствения сектор са причина министрите от Съвета и представителите на ЕК отново да чуят само официалната позиция на властта в България по проблемните въпроси, се казва в мейла.

Системното неизпълнение на препоръките по Механизма за сътрудничество и проверка има сериозни последици - от хроничните неуспехи в борбата с корупцията по върховете на властта, пишат от неправителствената организация.

Заключенията от анализа ни са тежки, признават от организацията. "Корупция в стряскащи размери по високите етажи на властта, липса на ефективна борба и резултативни действия от страна на прокуратурата, абдикирали институции, политизиран Висш съдебен съвет, изцяло превзети медии и политически нихилизъм, който реално води само до имитация на реформи", се казва в анализа.

Страната, председателстваща Съвета на ЕС, е изправена пред тежки проблеми, които вече трайно и сериозно застрашават от пълно изчезване у нас на основен европейски принцип за всяка демократична правова държава - върховенството на правото. Корупция в стряскащи размери по високите етажи на властта,се казва в документа.

Европейските институции трябва строго да следят за реалното постигане на очакваните реформи и да настояват за съблюдаване на поетите ангажименти до ефективни и трайни резултати. Ние, като автентични представители на гражданското общество, заставаме твърдо на страната на върховенството на правото и справедливостта и вярваме във вашата убедителна подкрепа!

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

След 10 години мониторингово наблюдение по глава "Правосъдие и вътрешен ред", към страната ни бяха отправени 17 конкретни препоръки за подобряване състоянието на съдебната система и борбата с корупцията.

Нито една от тях не беше изпълнена в цялост от трите власти, а само по три от тях беше дадено начало на някакво изпълнение. Европейската комисия констатира това неизпълнение, но даде нов срок, с оглед проявената политическа воля от правителството и парламента за продължаване на реформите, припомнят запознатите с действията в правосъдната система.

Европредседателството ни е изключителна възможност на гражданското общество да заяви на висок глас, че държавата ни отдавна е завладяна от олигархията, а престъпността и корупцията са наша "запазена марка", докато върховенството на правото съществува само на хартия и като добро пожелание, се казва в документа на "Правосъдие за всеки".

От организациите изброяват някои от последните законодателни промени - създаването на нови наказателни съдилища, действащи практически като извънредни трибунали, ограничаването правата на адвокатска защита; всесилната и безотчетна прокуратура, която все повече се явява пълен господар на процеса; нарушаването на основни граждански права и свободи; средата на контролирани медии и реално липса на свобода на словото; пълно незачитане и неприлагане на закона от политици и магистрати олицетворяват тежкото състояние на държавата, правата и правосъдието ни.

"Каузата "Да спасим Пирин" много отдавна надхвърли чисто екологичната си тематика и се превърна в ярък пример как тук върховенството на правото е заменено с върховенство на неясни икономически интереси. Имитацията на законодателна активност, както и политизирането на ръководството на системата, са доста опасни за европейското бъдеще на страната ни. Задачата става още по-трудна предвид почти пълната липса на свободни и независими медии, пише в документа, предоставен на еврокомисар Йоурова.

Неправителствената юридическата организация предвижда обществено обсъждане в рамките на следващите три месеца по няколко въпроса и да предложи като резултат поне пет конкретни стъпки, които да изведат върховенството на правото.

Като първи въпрос от неправителствените организации са извели: Конституция - стандарти за правосъдие.

Цачева иска Европейската прокуратура да заработи час по-скоро

Цачева иска Европейската прокуратура да заработи час по-скоро

Работим за изграждане на отношенията с партньорските институции и служби

Действията, обявени като борба с корупцията, трайно и упорито пропускат същностния проблем за реформиране на прокуратурата. Вместо това се създава спорно антикорупционно законодателство, което реално ще остави до живот доказалите своята неефективност административни органи, обединявайки ги в мегаструктура с огромни правомощия, но без разследващи функции, се казва в документа, който ще бъде предоставен на Европейската комисия - по Механизма за сътрудничество и проверка,Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа (Венецианска комисия).

Следващите теми са за достъпност, независимост и прозрачност на правосъдието,за вропейска прокуратура - устройство и стандарти в дейността на българската прокуратура, за качеството и легитимността на българското законодателство.

В документа е засегната и прозрачността и независимостта на медиите.

Като изрично заяваваме, че ние сме решени да търсим истински промени и напредък в областта на правосъдието, приканваме отговорните институции и контролни органи в Брюксел да ни съдействат, като изискват от българските власти реално изпълнение на препоръките.

От двете организации предвиждат през идните три месеца да проведат професионален и обществен дебат по темите, изложени в документа. Те предвиждат обобощени резултати и предложения да представят на Европейската комисия по МСП, Венецианската комисия за демокрация чрез право и на Съвета на министрите на правосъдието в ЕС.