В интерес на всички европейски граждани е Европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо.
Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева пред колегиум на еврокомисари, който бе на тема: "Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие". Това информираха от министерството на европредседателството ни.

Ще работим приоритетно за институционализиране на Службата и за изграждане на отношенията с партньорските институции и служби, с неучастващите държави членки и с трети страни.

Цачева убедена, че Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана скоро

Цачева убедена, че Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана скоро

Постигнатото от Естония ще бъде продължено, увери Валентин Радев

Българското председателство разчита на добра комуникация и взаимно сътрудничество в насока структуриране на Европейска прокуратура. Това заяви Цачева пред еврокомисарите Франс Тимерманс, Федерика Могерини, Йоханес Хан, Невен Мимица, Димитрис Аврамопулос, Кристос Стилианидис, Вера Йоурова и Джулиан Кинг.
"Окуражени сме от обстоятелството, че с голямо мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина на инициативата", допълни Цачева.

В изказването си тя акцентира, че ключово значение в област "Правосъдие" е подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства, както и създаването на работещ механизъм за съхраняване на данни.

Създават Европейска прокуратура

Създават Европейска прокуратура

Общ правен инструмент спира незаконни активи да влизат в законната икономика

Въвеждането на минимален стандарт на европейско равнище за изпращането и изпълнението на молби за правна помощ за предоставяне на електронни доказателства ще е полезен инструмент в борбата срещу престъпността. Мерките ще улеснят разследващите органи при упражняването на тяхната компетентност, обясни Цачева.

Италия: Приоритетите на вашето Председателство са и наши приоритети

Италия: Приоритетите на вашето Председателство са и наши приоритети

Мигрантският въпрос да бъде решаван още в страните на произход, предлага министър Анджелино Алфано

Министър Цачева обърна внимание и на амбицията на българското председателство за успешното приключване на триалозите по предложението за Директива за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред.