Полицията в Нова Загора е задържала извършители на телефонна измама, задигнали 5 000 евро от възрастна жена, съобщи МВР.

Разследването по случая е започнало на 7 декември. Тогава 81-годишната жена потърсила помощ в полицията. В сигнала си тя обяснила, че е получила обаждане по домашния си телефон. От другата страна говорил мъж, който се представил за неин близък.

По време на разговора мъжът поискал услуга - измамникът помолил жената да се обади на продиктуван от него мобилен номер в магазин за бяла техника и да провери дали са пристигнали поръчаните от "роднината" радиатори за отопление.

Жената се обадила, а от другата страната мъж се представил за продавач в търговския обект и обяснил на жената, че стоката е пристигнала и спешно трябва да се заплатят 5 000 евро. Мнимият продавач предложил на жената да не се разкарва до магазина. Вместо това той щял да дойде до адреса ѝ, за да вземе парите. Така и станало - непознат мъж дошъл до дома на жената и тя му предала парите.

Полицията веднага започва разследване по случая. В хода на предприетите оперативни действия криминалистите успяват да установят извършителите на схемата. Около 19.30 часа на същия ден властите задържали единия измамник - 26-годишния И. Д. от Ямбол. Час по-късно полицията залавя и другия извършител - 27-годишния Р. М. от град Шивачево.

В хода на разпитите двамата направили пълни самопризнания и върнали част от откраднатата сума. Двамата са били задържани за срок до 72 часа. Срещу тях вече е повдигнато и обвинение. Работата по случая продължава до изясняването на цялостната престъпна дейност на задържаните.