Полицейска операция е проведена от служители на секторите "Престъпления, свързани с МПС" и "Кобра" при СДВР. В хода й софиянците А.Н. на 43 години и П.К.-Тъпото на 32 години са арестувани, непосредствено след като направили опит да укрият в гараж взет под наем за целта, откраднат от кв. "Редута" лек автомобил "Мазда 6".

Двамата задържани са с множество криминални прояви, свързани с моторни превозни средства. Хванати са половин час след полунощ на 1 май в ж.к. "Манастирски ливади".

При задържането мъжете оказали яростна съпротива, което наложило употреба на физическа сила и помощни средства - белезници.

Последвали процесуално-следствени действия в жилищата на двамата задържани. Иззети са множество технически средства свързани с престъпната им дейност, в това число устройства за заглушаване на GPS сигнали, ключове за автомобили, мобилни телефони, компютри, метално устройство за взломяване тип "тирбушон" и множество части от МПС.

Първоначално А.Н. и П.К. са задържани с полицейски мерки за срок до 24 часа. След доклад на материалите, събрани в рамките на образуваното досъдебно производство, в Софийската районна прокуратура, на двамата са повдигнати обвинения.

Наложени са им мерки за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Работа по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.