Задържаха близо 70 000 парфюма и тоалетни води менте на МП "Капитан Андреево", съобщават от Агенция "Митници".

Една част от тях са задържани поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, а друга част са били укрити в личния багаж на пътници, влизащи в страната от Турция.

През последните две седмици на септември са открити 64 231 "маркови" парфюма, като повечето от тях са били пренасяни в товарен автомобил.

На 12 септември камион с турска регистрация представя редовни документи за превозваната стока - парфюми за Румъния. При проверка в товарното помещение обаче било установено, че пренасяните 56 887 парфюма и тоалетни води носят лога на 21 световноизвестни марки. Открити са и недекларирани 17 колета с 1440 фалшиви маркови спортни обувки, както и 112 кашона с недекларирани 2688 мокри кърпи.

При друг случай на 02 октомври в автобус с 21 пътници, пътуващ за Румъния, в багажното отделение в чанти с личен багаж са открити недекларирани 800 парфюма с логото на известни търговски марки. Установено е, че ароматите са собственост на един от пътниците - турски гражданин.

От началото на октомври митническите служители са задържали 3870 парфюма и тоалетни води, открити в леки коли и автобуси. Те са били пренасяни от 15 пътници, влизащи в страната от Турция.

За укритите стоки на нарушителите са съставени актове по Закона за митниците.