Двама граждани на Кралство Нидерландия са задържани за 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура във Варна. Обвинени са за контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16, 222 тона.

От 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. чрез фалшиви документи двамата внесли през границата на България на митнически пункт Варна-запад без разрешението на митническите власти на три пъти прекурсори за производство на наркотици.

Първото количество е 4,297 тона прекурсор PMK, второто е 7,525 тона препрекурсор APAA. При третия случай на контрабанда през българската граница количеството внесен прекурсор от вида APAAN е било 4,400 тона. Контрабандата е пристигнала на пристанище Варна-запад с кораби.

По досъдебното производство под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна за разкриване на контрабандата в особено големи размери е работено активно с агенти на ДАНС, служители на агенция "Митници" и Дирекцията на Националната полиция. Решаващо за разкриване на извършителите и тяхната престъпната дейност е участието на прокурори от Международния отдел на ВКП. Случаят е регистриран като международен казус в EUROJUST -Хага.

Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане във Варненския окръжен съд за вземане на постоянни мерки за неотклонение "Задържане под стража" спрямо двамата чужди граждани.