Крадци задигнаха голяма сума пари от частен имот в Бургаско, съобщава БГНЕС.

Полицията е задържала двама украински граждани по случая, като единият от тях е със статут на бежанец. Те са на 37 и 45 години.

Откраднати са пари и злато за около 100 000 лева.

Директорът на ОДМВР-Бургас комисар Калоян Калоянов обясни, че по-възрастният от двамата живее със семейството си от юли в Бургас. Двамата са се придвижвали с два автомобила с украинска регистрация. Чрез запитване през дирекция Международно сътрудничество към Министерството на вътрешните работи е било установено, че те са криминално проявени и са извършители на множество кражби в Украйна.

В обитаваните от тях квартири е открит цял арсенал от 135 инструменти за извършване на обири - къртачи, шперцове, отвертки и др. При претърсването са открити и валута - 118 000 долара, 40 000 евро, 20 000 лв. Предстои да се установи дали и те са обект на кражби.

От прокуратурата посочват, че двамата украинци са били доста обиграни в извършването на кражби. Предполага се, че са наблюдавали жертвите си, тъй като обирът, за който са задържани, е бил извършен през деня, когато в жилището е нямало хора. При обира са ползвали ръкавици, за да не оставят отпечатъци.

Двамата са задържани за 72 часа. Грозят ги от 3 до 15 години затвор.