Граничари задържаха група каналджии, ограбили нелегални имигранти, съобщиха от МВР. Граничари от Елхово спрели в района на село Факия, община Средец, турско семейство – мъж, жена, момче и момиче, които нямат регистрирано влизане в страната.

Граничарите разкрили, че четиримата са преведени незаконно от каналджии през турско-българската граница в района на село Горно Ябълково. Турските граждани разказали на полицаите, че непосредствено след границата те заплатили на водачите уговорената сума за нелегалното преминаване.

Веднага след като дали парите към каналджиите се присъединили още няколко мъже. Те нападнали турското семейство и ги ограбили. Отнели им мобилни телефони и всичките им пари. По думите на потърпевшите, става въпрос за доста голяма сума.

При проведената полицейска операция в горичка край село Факия граничарите задържали шестима мъже  Средец и от Сливенска област.

У тях са намерени мобилен телефон на турското семейство и част от ограбените пари. Шестимата нападатели са задържани. Образувани са три досъдебни производства – за грабеж, каналджийство и незаконно преминаване на границата. Уведомена е прокуратурата. Работата по случая продължава.

Ден по-рано, в петък, служители от Гранично полицейско управление-Елхово са задържали до границата в землището на село Голям Дервент 35-годишен каналджия от Търговище. Задържани са и 22 незаконни имигранти без документи, представящи се за сирийци. Уведомена е районната прокуратура.

За изминалото денонощие са предотвратени осем опита за нарушение на българо-турската  граница на 170 незаконни имигранти на границата на Свиленград, на Малко Търново и на Средец.