Престъпна група, извършила поредица грабежи чрез упояване на жертвите, бе разкрита от служители на сектор "Грабежи" в СДМВР и полицаи от Първо, Пето и Шесто РУМВР.

Двама мъже и три жени, всички с адресна регистрация в населени места извън София, са задържани за 72 часа. Категорично е било установено, че те са извършвали престъпленията поотделно и в съучастие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те влизали в контакт с потърпевшите (всички установени да момента са мъже) чрез интернет сайт, където търсели клиенти за различни сексуални услуги. Срещали се в дома на потърпевшия и го привеждали в безпомощно състояние като сипвали в питието му разтвор на упойващото вещество "ривотрил".

Мъжът заспивал за няколко часа, а извършителите имали достатъчно време да оберат всичко по-ценно от дома.

32-годишен мъж от Русе, осъждан, действал обикновено в съучастие с криминално проявената си приятелката от с. Делейна област Видин, която е на 31 години. На 20 септември в апартамента си в жк. „Борово" тяхна жертва станал 35-годишен мъж.След като го упоили, те му отнели мобилен телефон, пари в лева и валута, лични вещи.

На 15 септември 37-годишен подал жалба в Първо РУМВР, че предишната нощ по същия начин бил ограбен в дома си, откъдето изчезнали два мобилни телефона, фотоапарат и други ценности.

В хода на разследването се установило, че в крадецът бил придружаван от 21-годишна криминално проявена и 28-годишна жена от Смядово. Към същата група се включвал и 34-годишен мъж от Вършец, известен на органите на реда.

На 22 септември, представяйки се под името "Николай", той посетил мъж в жилището му и след като го приспал с "ривотрил" в питието, задигнал лаптоп, златни накити, мобилен телефон и пари.

Криминалистите установили, че организаторът на престъпната група си служел с фалшива лична карта, издадена на името на несъществуващо лице, но с негова снимка.

Така той пласирал в заложни къщи някои от инкриминираните вещи, които са намерени и иззети в хода на разследването.

По всеки от случаите е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на извършителите продължава.