Митнически служители на ГКПП "Капитан Андреево" задържаха контрабандно оборудване за изработка на монети. Това съобщиха от Агенция "Митници".

На 03.05.2024 г. на граничния пункт пристигнал товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът предоставил документи за превоз на групажна стока от Турция за Западна Европа.

Превозното средство отклонено за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура, при която били набелязани необичайни плътности в превозвания товар. В хода на контролните действия сред 126-те декларирани колета с групажна стока, митничарите открили недекларирани стоки със специфично предназначение - за изработка на декоративни монети и реплики на стари монети.

Установени са общо 9 недекларирани матрици за изработване на монети с надписи на турски, 10 огнеопорни съда за топене на метал, една гравираща машина, една индукционна пещ, везна, 30 мерки за пръстени и 3 калъпа. На част от матриците имало обозначения за монети с датировка от 1922 г., което би могло да означава, че са предназначени за изработка на реплики на монети, които са извън обращение, но са били платежно средство от конкретната година. Сред недекларираните стоки са открити и кашони с 12 банкнотоброячни машини.

Турският водач е санкциониран по Закона за митниците. Работата по случая продължава.

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Работата по казуса с така наречените "малки лодки" е във връзка с борбата с нелегалната миграция